Goed voor de wereld

De wereld is van ons allemaal en daarom willen we onze impact op het milieu zo klein mogelijk houden. Dit doen we door de bouw van duurzamere supermarkten, het gebruik van zuinig transport, het tegengaan van voedselverspilling en het helpen van klanten duurzamer te leven.

Alle winkels CO2-neutraal

In 2017 kregen 49 supermarkten van Albert Heijn een metamorfose: nieuwe en vernieuwde winkels met veel innovaties op het gebied van duurzaamheid. Zoals de vernieuwde AH XL in Alkmaar die door onder andere een energiezuinig koel- en klimaatsysteem CO2-neutraal is. Onze ambitie voor 2025 is dat al onze 950 winkels CO2-neutraal opereren. Alle nieuwe en vernieuwde winkels krijgen daarom een CO2-installatie met natuurlijke koudemiddelen. Deze zorgen voor een juiste temperatuur en energie voor de koel- en vriesmeubels. In de vernieuwde vestigingen vervangen we alle verlichting door LED-verlichting en komen er bewegingssensoren en energiezuinige ventilatoren. Daarnaast werden afgelopen jaar voorbereiding getroffen voor het plaatsen van 1.500 zonnepanelen in Alkmaar.

Het plaatsen van de zonnepanelen sluit goed aan bij de ambitie om CO2-uitstoot te verlagen in onze winkels en distributiecentra en slimmer om te gaan met energie

Albert Heijn zet E-trucks in

Een kroon op het werk voor de gezamenlijke duurzaamheidsinspanningen van Albert Heijn, Simon Loos en de gemeente Amsterdam: de elektrische trucks. Uitstootvrij, stil en zuinig. Albert Heijn reed al met 150 truck-trailer combinaties op vloeibaar aardgas (LNG). Deze geven significant minder uitstoot dan dieselwagens. De E-trucks zijn de eerste twee trucks die tank-to-wheel volledig Zero Emissie zijn. In de transport operatie voor Albert Heijn een mooie aanvulling! Volgens plan zal in 2018 de test worden uitgebreid met vijf elektrisch aangedreven truck-trailer combinaties. Dit in het kader van de doelstelling om in 2025 de Albert Heijn-supermarkten in de binnensteden met Zero Emissie te bevoorraden.

De Rappie app: snel en milieuvriendelijk winkelen

Tijd is een belangrijke factor voor veel van onze klanten. Daarom begonnen we in 2017 in Rotterdam met het testen van de Rappie App. Met deze app stellen Albert Heijn en bezorgdienst SuperBuddy klanten in staat nog rapper en flexibeler boodschappen te doen. Bovendien is het milieuvriendelijk, want de boodschappen worden per bakfiets bezorgd.

Samen naar 50:50 in 2025

Eten van plantaardige eiwitten is gezond én duurzaam is. Door onze deelname aan de Green Protein Alliance staat het op meerdere plekken op de agenda en bereiken we een groter publiek. Zo gaan we samen naar een 50:50 consumptieverhouding van plantaardig en dierlijk eiwit in 2025!

Duurzaam denken over palmolie en soja

In soepen, sauzen, koekjes en zeep; overal kom je palmolie tegen. Belangrijk dus om goed te kijken waar deze vandaan komt. Liever niet van bomen waarvoor stukken tropisch regenwoud zijn gekapt bijvoorbeeld. Daarom is Ahold Delhaize aangesloten bij de Round Table on Sustainable Palm Oil. En vragen wij aan onze leveranciers alleen nog duurzame palmolie te gebruiken. Ook het gebruik van duurzame soja is van groot belang om het tropisch regenwoud te beschermen. Soja is een belangrijk bestanddeel van veevoer. Als lid van de Nederlandse stichting Initiatief Duurzame Soja lopen we voorop in het gebruik van soja die op een verantwoordelijke manier wordt verbouwd.

Goed voor de bossen

Albert Heijn verkoopt veel producten met het FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dat is een internationale organisatie die erop toeziet dat de bossen op een verantwoorde manier worden beheerd. De organisatie houdt rekening met sociale, ecologische en economische aspecten. Van het hout uit deze bossen worden producten gemaakt zoals cocktail- en satéprikkers, deegrollers en pollepels. Maar ook veel papieren en kartonnen producten hebben een FSC-keurmerk: servetten, borden, tissues, wc-papier, kantoorpapier etc. Je herkent producten met het FSC-keurmerk aan het boompje.

Superhacks

Met het Appie Today-programma 'Superrrhacks stimuleren we de kijker op een
leuke manier om verpakkingen en plastic te recyclen'


Videoduur: 0:16 minuten

Videoduur: 0:14 minuten

Videoduur: 0:36 minuten

Op weg naar een circulaire economie

Albert Heijn doet er alles aan om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Door slim in te kopen en wat er desondanks overblijft, een zo duurzaam mogelijke bestemming te geven. We hebben hiervoor de volgende initiatieven ondernomen:

Lidmaatschap Taskforce Circular Economy

Begin 2017 lanceerde de Taskforce de ambitie voedselverspilling te voorkomen en reduceren, en internationaal koploper te worden in de verwaarding van agrifood-reststromen. Door initiatieven tegen voedselverspilling te bundelen kunnen we de ontwikkeling naar een circulaire economie versnellen.

Voedseldonatie aan Voedselbank

Een deel van onze overgebleven producten gaat naar de Voedselbanken. We doneren vooral verse producten die een te korte houdbaarheidsdatum hebben om nog in de winkels te kunnen worden verkocht. Zo wordt sinds 2017 vlees dat de houdbaarheidsdatum nadert ingevroren en daarna geleverd aan de Voedselbank. Ook houdbare producten die uit het assortiment gaan, vinden hun weg naar de Voedselbanken. In 2017 ging het om meer dan 2 miljoen producten, tegenover 1,8 miljoen producten in 2016.

Anders van buiten, lekker van binnen

Onze buitenbeentjes liggen al geruime tijd in de schappen. Groenten en fruit van goede kwaliteit, die er anders uitzien dan we in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika’s, kromme komkommers of appels die onvoldoende zijn gekleurd. Daarnaast verkopen we online een seizoensdoos met drie soorten fruit en drie soorten groenten. De buitenbeentjes: de smaak zit van binnen!

35% korting voorkomt verspilling

Producten die ten minste houdbaar zijn tot (THT) de dag van vandaag, verkopen we met een flinke korting. Producten die langer houdbaar zijn of die je niet in één dag kunt opeten, prijzen we al enkele dagen voor de THT-datum af. Klanten kopen voordelig een prima product en wij gooien minder weg. Voedsel dat de THT-datum heeft bereikt, brengen we naar een verwerker, die er iets goeds mee doet.

Voedselverspilling op de kaart bij Instock

Restaurant Instock zet voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart. Met food rescue cars worden onverkochte producten bij de plaatselijke Albert Heijn supermarkt en leveranciers opgehaald. Bijvoorbeeld brood van een dag oud, groenten en fruit met een schoonheidsfoutje of vlees en vis, simpelweg omdat er een overschot is. Dagelijks worden deze onverkochte producten die nog wel aan alle voedselveiligheidseisen voldoen door de creatieve chefs van Instock omgetoverd tot heerlijke gerechten.

Videoduur: 3:34 minuten

Robin van de klantenservice zoekt het uit: Hoe zit het met voedselverspilling?

Wanneer het voedsel niet meer geschikt is voor menselijke consumptie, wordt het aangeboden als veevoer of gaat het naar een verwerker die er biogas en groene stroom van maakt. Restafval wordt vergist tot biogas, dat de winkel vervolgens weer gebruikt.

Deel deze pagina: