Gezonder eten en leven

Albert Heijn heeft met ruim 950 winkels het grootste aanbod in groente en fruit van Nederland. Onze lekkere, gezonde, duurzame en betaalbare producten vullen dagelijks zo’n vijf miljoen borden. Ons doel: klanten en medewerkers helpen bewuster te eten en leven. Dit doen we met ons grote assortiment in verse producten, door te informeren over gezondere keuzes én door inspiratie te bieden voor een actievere leefstijl. Albert Heijn eigen merk producten bevatten waar mogelijk minder suiker, verzadigd vet of zout. Daarnaast verbeteren we de smaak.

Aanbod

Gezondere producten

Sinds 2012 verlagen we de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in onze eigen merk producten en halen we onnodige toevoegingen eruit. Uit onze pizza’s en kant en klare maaltijden hebben we bijvoorbeeld al 25 procent zout gehaald. Ook halen we suiker uit producten die veel door gezinnen worden gekocht zoals yoghurt en vla. De grootste suikerreductieprojecten op eigen merk producten in 2017 waren: frisdranken en sappen, groenteconserven en pastasauzen.

De friswijzer die we in 2016 introduceerden, staat nu ook bij het schap met frisdranken en sappen voor kinderen. In één opslag zie je hoeveel suiker een product bevat. De friswijzer is een van de middelen waarmee we klanten informeren over gezondere keuzes. Ook proberen we hiermee inspiratie te bieden voor een gezonde leefstijl. De verkoop van frisdrank is afgelopen jaar hetzelfde gebleven, terwijl het aantal kg suiker per hectoliter met 7 procent is gedaald.

Friswijzer

Albert Heijn leert en informeert

Vezelmeter

Albert Heijn voerde in 2017 een aantal mooie veranderingen door in het broodschap. De vezelmeter staat op alle dagverse broden, dagvers glutenvrij brood werd geïntroduceerd en we lanceerden een nieuw concept vloerbroden. Naast wit kent dit concept ook de varianten meergranen en volkoren. Een stevig multi-volkoren brood is nu ook dagelijks verkrijgbaar.

Albert Heijn ondersteunt ambities Voedseltop

Tijdens de Nationale Voedseltop in 2017 maakten we met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen afspraken over gezonder, duurzamer en transparanter voedsel. Samen zetten we alles op alles om Nederland gezonder te maken.

Rondetafelgesprekken Nationaal Preventieakkoord

De overheid werkt momenteel aan een Preventieakkoord met als hoofdthema’s roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Op uitnodiging van de staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, sloot ook Albert Heijn aan bij één van de ronde tafelgesprekken hierover. Gezondheid en verantwoorde verkoop van alcohol en tabak staan bij Albert Heijn hoog op de agenda.

Hoe eet Nederland groente?

Bron: onderzoek van Blauw Research onder 1.012 Nederlanders in maart & april 2017

Op naar 250 gram groente!

In 2017 stond het verhogen van de groenteconsumptie in Nederland centraal. Gemiddeld eten Nederlanders namelijk

maar 127 gram groente per dag, terwijl dit 250 gram zou moeten zijn.

Daarom hebben we de volgende initiatieven ondernomen:

De AH Groenteboost via Facebook messenger

Klanten krijgen via Facebook Messenger tips, leuke weetjes, inspiratiefilmpjes en recepten boordevol groente. Albert Heijn maakt groente eten met deze aanpak nog toegankelijker en laat zien dat het eten van groente makkelijk, maar vooral ook lekker is.

Vernieuwing van het groentenassortiment

Naast ‘gewone’ groenten vinden klanten bij Albert Heijn steeds meer producten waar groente in is verwerkt. Dé manier om ongemerkt meer groente binnen te krijgen. Denk aan de winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2017: courgettespaghetti, bloemkool- en broccolirijst maar ook de versspreads, verspakketten, verse soepen, pastasauzen, curries en snoepgroente-emmers.

Allerhande Groenterevolutie

De Allerhande van mei 2017 stond volledig in het teken van groente. Als het om groente gaat, heeft iedereen z’n voorkeuren. Met lekkere, gezonde en makkelijke recepten helpt en inspireert Albert Heijn om ander en vaker groente te eten.

Veel hulp bij het moestuinieren

Ook afgelopen jaar spaarden klanten weer verschillende moestuinplantjes, waaronder een aantal nieuwe varianten zoals peultjes, dille, cavolo nero en paksoi. Hulp kwam van alle kanten met de Moestuin-app, korte video’s op Appie Today en een boekje vol tips. Ook de moestuinexperts van IVN Natuureducatie stonden weer voor iedereen klaar om alle vragen over de teelt van de moestuintjes te beantwoorden.

Videoduur: 0:43 minuten

Grootste Groentekraam

Tijdens de jaarlijkse Dutch Agri Food Week (DAFW) werd samen met Albert Heijn in 2017 het startsein gegeven op het Vredenburgplein in Utrecht met de grootste groentekraam van Nederland: een 200 meter lange marktkraam gevuld met groenten. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers zien wat er van grond tot mond nodig is om gezond en lekker voedsel te produceren. Bezoekers konden bij de kraam voor drie euro een zak met verse groenten naar keuze vullen. De opbrengst ging naar Utrechtse Voedselbank. Voedselbank Nederland kreeg aan het einde van de dag de overgebleven producten.

Nog meer initiatieven in 2017 voor een gezondere leefstijl:

Nederland in beweging met NOC*NSF en Albert Heijn

Naomi van As brengt Nederland in samenwerking met Albert Heijn in beweging met de Sport Swap

Videoduur: 2:16 minuten

NOC*NSF en Albert Heijn hebben een gezamenlijk doel: een actievere leefstijl toegankelijk maken voor alle Nederlanders, door de drempel tot sport en beweging te verlagen. Om dit doel te bereiken organiseerden zij in 2017 samen de AH Sportactie. Een landelijke spaaractie waarbij klanten van Albert Heijn bij iedere 10 euro aan boodschappen een AH Sportzegel ontvingen. Bij 10 zegels was de spaarkaart vol. Elke volle spaarkaart betekende toegang tot vijf keer gratis sporten en daarmee kennismaking met tal van sportclubs in de buurt.

Allerhande Kids Kook Battle 2017

Woensdag 18 oktober was het zover: in vijf AH XL's streden vijf teams om de titel Allerhande Kids Chef 2017. De kinderen kookten de sterren van de hemel en presenteerden allemaal een lekker en gezond recept aan de jury. Alle regiowinnaars namen een mooie beker mee naar huis en in kwamen in december samen tijdens de kookworkshop op het Allerhande Kerstfestival.

Videoduur: 1:13 minuten

Deel deze pagina: