Duurzame producten

Groeit het in Nederland, dan kopen we het in Nederland. Sla, paprika's, tomaten, die halen we gemakkelijk uit eigen land. Voor sommige producten is dat niet het hele jaar mogelijk. En voor kiwi's en mango's moeten we toch echt in het buitenland zijn. In alle landen waar we inkopen, bouwen we aan langdurige relaties met onze leveranciers.

Albert Heijn meest duurzame supermarkt van Nederland

De Nederlandse consument heeft Albert Heijn in 2017 uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt. Dit blijkt uit de Sustainable Brand Index 2017. Wij zijn hier blij mee, want duurzamer eten is beter voor mens, dier en milieu.

Meer biologische producten

In 2017 hebben we nog meer biologische producten aan ons assortiment in aardappelen, fruit en groenten toegevoegd. Op dit moment liggen er ruim 1900 biologische producten in het schap. Deze zijn stuk voor stuk gekeurd door Skal Biocontrole en hebben daarom het Europees biologisch keurmerk.

Duurzame gewasbescherming

Samen met Stichting Natuur & Milieu testen we of bepaalde bestrijdingsmiddelen van de risicolijst kunnen worden vervangen door duurzamere alternatieven. En in hoeverre het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden teruggedrongen. In 2017 hebben we daarom een aantal proeven ingezet op gewassen als aardappel, appel, peer, andijvie, spruiten, aardbeien en nog een aantal andere vollegronds- en kasgroenten.

UTZ Certified

De koffiebonen van Albert Heijn komen van boeren die zijn aangesloten bij UTZ Certified, een keurmerk voor duurzame koffie, thee en cacao. Dit houdt in dat sociale normen en het milieu worden gerespecteerd. Van oorsprong is UTZ Certified een gezamenlijk initiatief van Ahold en een koffieboer uit Guatemala, dat later door veel bedrijven is overgenomen. UTZ Certified is nu een zelfstandige organisatie en inmiddels werken duizenden koffieboeren in 22 verschillende landen in Midden- en Zuid Amerika, Azië en Afrika volgens de UTZ richtlijnen. Al onze koffie, thee en cacao zijn 100 procent UTZ gecertificeerd.

Duurzaam denken over palmolie en soja

In soepen, sauzen, koekjes en zeep; overal kom je palmolie tegen. Belangrijk dus om goed te kijken waar deze vandaan komt. Liever niet van bomen waarvoor stukken tropisch regenwoud zijn gekapt bijvoorbeeld. Daarom is Albert Delhaize aangesloten bij de Round Table on Sustainable Palm Oil. En vragen wij aan onze leveranciers alleen nog duurzame palmolie te gebruiken. Ook het gebruik van duurzame soja is van groot belang om het tropisch regenwoud te beschermen. Soja is een belangrijk bestanddeel van veevoer. Als lid van de Nederlandse stichting Initiatief Duurzame Soja lopen we voorop in het gebruik van soja die op een verantwoordelijke manier wordt verbouwd.

10 jaar Beter Leven kippenvlees 1 ster

Afgelopen jaar werd het 10-jarig jubileum van het Beter Leven Keurmerk en het Volwaard scharrelkuiken gevierd. Mede dankzij de samenwerking met Albert Heijn kon Beter Leven in de afgelopen tien jaar uitgroeien tot het meest geaccepteerde keurmerk bij consumenten. In dezelfde periode steeg het aantal Beter Leven/Volwaard-stallen van zeven naar 140.

Deel deze pagina: